OBUKA roditelja za masažu beba

Grbavica bb
 • Interesovanje:
  Trudnice, Porodilje i Zdravlje
 • Za uzrast:
  0-1 godine, 1-3 godine, 3-6 godina, 6-9 godina, 9-14 godina
 • Dani odvijanja:
  , Utorak, Srijeda, Četvrtak, Petak, Subota,

Prof. dr. spec. Lana Lekić certificirana instruktorica IAIM masaže

IAIM (Infant Association of Infant Massage) je najveća svjetska organizacija koja se bavi masažom beba i djece, sa predstavnicima u preko 70 zemalja i tradicijom preko 35 godina.

Rad osnivača IAIM, Vimale McClure, je podržan istraživanjima i medicinskim dokazima i jedino je IAIM ovlašten da koristi njen metod. Koža se razvija u petom mjesecu trudnoće, te predstavlja formu prve komunikacije bebe sa okolinom. Stimulacija kože i nervnih završetaka će putem masaže ubrzati razvoj nervnog sistema kod bebe, olakšati fizičke i psihičke tenzije i jačati imunitet bebe. Osim navedenog, primjenom masaže, kontaktom i dodirom roditelj-dijete umanjuje se stres, mogućnost pojave postporođajne depresije, stimulira laktacija, povećava samopouzdanje i uspostavlja kvalitetnija komunikacija bebe i roditelja/staratelja beba svaki dan u kućnim uvjetima. Mogli bismo da pođemo od najjednostavnije činjenice  – ako je vaša beba sita i suha, a i dalje plače, ono što joj je jedino potrebno je vaš dodir. Kada govorimo o IAIM masaži beba, govorimo prije svega o dodiru, a jedna od najvažnijih potreba bebe je da bude dodirivana i nošena. Čulo dodira je prvi i osnovni komunikacijski kanal između roditelja i nihove bebe. Dokazano je da dodir u smislu redovne masaže bebe znatno pomaže pri njenom sazrijevanju i napredovanju, a u mnogim istočnim zemljama su masaže dio svakodnevne njege beba, a u pojedinim su i obavezne, poput Rusije i Kazahstana

Ova obuka ima za cilj uputiti polaznike u vještine masaže beba kako bi poboljšali njihov razvoj i pojačali vezu između roditelja i djeteta.

Sadržaji obuke se realiziraju prema visokim standardima uz primjenu adekvatnih interaktivnih nastavnih metoda, gdje je polaznik u središtu nastavnog procesa aktivno sudjelujući u diskusijama i refleksijama na iskustva. U toku obuke roditelji rade zajedno sa svojim bebama i uče kroz direktan kontakt. Ovo je važno iz nekoliko razloga: blagotvorni dodir pun ljubavi, treba da bude povezan sa sretnim licem, glasom i mirisom roditelja, roditelji ovim putem uče da prepoznaju bebine signale, beba se zaljubljuje u onoga ko je masira, roditelji i u narednim godinama mogu pružiti svojoj djeci masažu i tako uticati na njihov pravilan rast i razvoj ličnost, bebe zaslužuju sigurno iskustvo puno ljubavi sa ljudima koje dobro poznaju.

IAIM masaža se sastoji od elemenata švedske i indijske masaže, refleksologije i joge. Brojni su benefiti masaže beba, kako za same mališane, tako i za njihove roditelje, ali i za cjelokupno društvo.

Pitanja:

 • Sta je IAIM?

IAIM= International Association of Infant Massage (Međunarodna Asocijacija za masažu beba) je organizacija koju je osmislila i napravila Vimala Meklure (Vimala McClure) po povratku iz Indije, gde je otišla da volontira u sirotištima. Na njeno veliko iznenađenje, vidjela je da su djeca puna ljubavi, zdrava, nasmijana, blaga, iako žive u teškim uslovima. Šta je tajna? Svakog dana su djevojke koje rade u sirotištu masirale bebe, starija djeca su masirala mlađu djecu a majke u Indiji svakodnevno masiraju svoje bebe…

Shvatila je da, iako žive u veoma teškim materijalnim uslovima, ovi roditelji zapravo pružaju ono najvažnije svojoj djeci, a to najvažnije ne košta ništa: ljubav, prisustvo, razumijevanje, pažnja, poštovanje. Po povratku, odlučila je da svoje iskustvo podijeli sa roditeljima u Americi, napisala je knjigu ”Infant Massage: A Handbook for loving parents”. Uživajući u masaži sa svojom djecom osmislila je program koji IAIM instruktori već 35 godina prenose roditeljima u 65 zemalja svijeta.

 • Zašto masaža bebe?

Dodir je prvo i najmoćnije sredstvo komunikacije – kada govorimo o IAIM masaži beba, govorimo prije svega o dodiru, a jedna od najvažnijih potreba bebe je da bude dodirivana i nošena. Bebe uživaju u fizičkoj bliskosti danju i noću i ova vrsta kontakta je esencijalna za sigurno povezivanje roditelja i bebe.

 • Kako izgleda masaža bebe?

Masažu radite sa svojom bebom (“Masažu ne radimo bebi, niti na bebi. Masažu radimo sa bebom“.) i dok laganim, dugim, mirnim pokretima opuštate i sebe i bebu, masirajući joj cijelo tijelo, napetost se topi, vi se duboko povezujete komunicirajući pogledima, dodirom…srcima.

Dok masirate svoju bebu, kroz interakciju ste prisutni i fizički i psihički, što je za bebu najvažnije. Kontakt koža na kožu, vaša blizina, vaš miris, beba može da čuje vaše disanje, vaše otkucaje srca, gledate se, vi joj pričate, a ona odgovara osmijehom i gugutanjem, opušteni ste, lijepo vam je – sve su ovo elementi povezivanja, a oni stvaraju obostrani osjećaj ljubavi, sigurnosti, poštovanja, sreće, razumijevanja, pripadnosti…

Ova duboka  emotivna povezanost koja se uspostavlja u prvoj godini života, predstavlja temelj za povjerenje, hrabrost, vjeru, ljubav, i oslonac tokom cijelog života.

Takođe, stimulišete sva bebina čula, sistem za varenje, hormone i imuni sistem, psiho-motorni razvoj, osjećaj za ravnotežu i koordinaciju, razvoj i jačanje mišića, razvoj govora, učenja, koncentracije, svijest o svom tijelu.

SRETNA BEBA = SRETAN RODITELJ = ZDRAVIJE DRUŠTVO

 • Kada mogu da počnem da masiram svoju bebu?

Kontakt kože na kožu počinje od prvog dana po rođenju bebe i to možemo nazvati početkom masaže. Kada ćete krenuti na časove zavisi od Vas i Vaše bebe. Kada se majka oporavi od porođaja, kada se roditelji upoznaju sa bebom i uspostave ritam, kada poželite i kada se osjećate spremnim za jedno novo i lijepo iskustvo, možete se javiti instruktoru masaže i sa njim se dalje posavjetovati.

 • Kog uzrasta treba ili može da bude moja beba ako želim da dođem na obuku?

IAIM obuka za masažu beba je namjenjena bebama od 0-12 meseci i njihovim roditeljima. S druge strane, IAIM obuka je namjenjena djeci do sedme godine i starijoj posebno kada se radi sa usvojiteljskim porodicama i djecom sa posebnim potrebama.

 • Da li oba roditelja mogu da prisustvuju obukama?

Svakako da pozivamo i ohrabrujemo oba roditelja da dolaze da na časove. Ovo bebi pruža priliku da se poveže sa oba roditelja i to sa svakim od njih na jedinstven način. Na svakom od časova roditelji mogu da se dogovore ko će od njih tog dana da masira bebu a drugi roditelj dobije lutku na kojoj može da uči i obnavlja pokrete.

Koje su dobrobiti za bebu?

 • Masaža stimuliše glavne sisteme (varenje, imuni sistem, cirkulaciju, respiratorni, limfni sistem)
 • Razvija se svijest o sopstvenom tijelu, osjećaj za ravnotežu i koordinaciju
 • Sposobnost učenja i koncentracije
 • Rasta i jačanja mišića , poboljšava elastičnost i tonus mišića
 • Masaža ublažava pojavu gasova i grčeva
 • Ublažava bolova rasta i tenzije u mišićima
 • Neugodnosti pri nicanju zuba
 • Masaža utiče na opuštanje – manje plakanja, bolje spavanje, samoregulacija (lakše se budi, bez plača, samoumirivanje)
 • Smanjuje koncentraciju hormona stresa kod bebe

Koje su dobrobiti za roditelje?

Razvoj Bondinga (zaljubljivanja) u svoju bebu i povezivanje sa njom:

 • Smanjuje nivi hormona stresa kod roditelja
 • Pospješuje laktaciju i olakšava dojenje
 • Umanjuje mogućnost pojave postporođajne depresije
 • Olakšava razumijevanje bebe, tumačenje njenih potreba i signala
 • Poboljšava kvalitet komunikacije sa bebom
 • Ojačava samopouzdanje

Vašoj bebi je vaš dodir najveća sreća!

Rezervišite svoj termin i naučite kako masirati svoju bebu. Obuka se održava na Vašoj kućnoj adresi ili lokaciji po Vašoj želji.

Cjenovnik

 • Obuka za masažu beba (5 časova)

  Sama obuka za roditelje traje pet časova (u prosjeku oko sat vremena traje jedan čas), u okviru kojih se uči masaža svakog dijela tijela, nježni pokreti kao i specifični pokreti kod kolika (grčeva).

  250,00

Lokacija

Samo korisnici koji su ranije rezervisali Ponudu mogu ostaviti ocjenu.

Verifikovana Ponuda

Pošalji upit za rezervaciju

  Želim da me kontaktirate putem

  [recaptcha]

  Objavio Mama Lana

  Mama Lana

  Mama troje djece, usvojiteljka i hraniteljka. Marketing menadžer farmaceutske kompanije i profesor na dva fakulteta. Prof. dr. spec. Lana Lekić je jedini licencirani instruktor IAIM Masaže beba i djece u BH. Vlasnica je i brenda LaMamaodjeće za djecu i mame.

  Molimo Vas kako bi vidjeli kontakt detalje.