OBUKA roditelja za masažu beba

Grbavica bb
 • Interesovanje:
  Trudnice, Porodilje i Zdravlje
 • Za uzrast:
  0-1 godine, 1-3 godine, 3-6 godina, 6-9 godina, 9-14 godina
 • Dani odvijanja:
  , Utorak, Srijeda, Četvrtak, Petak, Subota,

Prof. dr. spec. Lana Lekić certificirana instruktorica IAIM masaže

IAIM (Infant Association of Infant Massage) je najveća svjetska organizacija koja se bavi masažom beba i djece, sa predstavnicima u preko 70 zemalja i tradicijom preko 35 godina.

Rad osnivača IAIM, Vimale McClure, je podržan istraživanjima i medicinskim dokazima i jedino je IAIM ovlašten da koristi njen metod. Koža se razvija u petom mjesecu trudnoće, te predstavlja formu prve komunikacije bebe sa okolinom. Stimulacija kože i nervnih završetaka će putem masaže ubrzati razvoj nervnog sistema kod bebe, olakšati fizičke i psihičke tenzije i jačati imunitet bebe. Osim navedenog, primjenom masaže, kontaktom i dodirom roditelj-dijete umanjuje se stres, mogućnost pojave postporođajne depresije, stimulira laktacija, povećava samopouzdanje i uspostavlja kvalitetnija komunikacija bebe i roditelja/staratelja beba svaki dan u kućnim uvjetima. Mogli bismo da pođemo od najjednostavnije činjenice  – ako je vaša beba sita i suha, a i dalje plače, ono što joj je jedino potrebno je vaš dodir. Kada govorimo o IAIM masaži beba, govorimo prije svega o dodiru, a jedna od najvažnijih potreba bebe je da bude dodirivana i nošena. Čulo dodira je prvi i osnovni komunikacijski kanal između roditelja i nihove bebe. Dokazano je da dodir u smislu redovne masaže bebe znatno pomaže pri njenom sazrijevanju i napredovanju, a u mnogim istočnim zemljama su masaže dio svakodnevne njege beba, a u pojedinim su i obavezne, poput Rusije i Kazahstana

Ova obuka ima za cilj uputiti polaznike u vještine masaže beba kako bi poboljšali njihov razvoj i pojačali vezu između roditelja i djeteta.

Sadržaji obuke se realiziraju prema visokim standardima uz primjenu adekvatnih interaktivnih nastavnih metoda, gdje je polaznik u središtu nastavnog procesa aktivno sudjelujući u diskusijama i refleksijama na iskustva. U toku obuke roditelji rade zajedno sa svojim bebama i uče kroz direktan kontakt. Ovo je važno iz nekoliko razloga: blagotvorni dodir pun ljubavi, treba da bude povezan sa sretnim licem, glasom i mirisom roditelja, roditelji ovim putem uče da prepoznaju bebine signale, beba se zaljubljuje u onoga ko je masira, roditelji i u narednim godinama mogu pružiti svojoj djeci masažu i tako uticati na njihov pravilan rast i razvoj ličnost, bebe zaslužuju sigurno iskustvo puno ljubavi sa ljudima koje dobro poznaju.

IAIM masaža se sastoji od elemenata švedske i indijske masaže, refleksologije i joge. Brojni su benefiti masaže beba, kako za same mališane, tako i za njihove roditelje, ali i za cjelokupno društvo.

Pitanja:

 • Sta je IAIM?

IAIM= International Association of Infant Massage (Međunarodna Asocijacija za masažu beba) je organizacija koju je osmislila i napravila Vimala Meklure (Vimala McClure) po povratku iz Indije, gde je otišla da volontira u sirotištima. Na njeno veliko iznenađenje, vidjela je da su djeca puna ljubavi, zdrava, nasmijana, blaga, iako žive u teškim uslovima. Šta je tajna? Svakog dana su djevojke koje rade u sirotištu masirale bebe, starija djeca su masirala mlađu djecu a majke u Indiji svakodnevno masiraju svoje bebe…

Shvatila je da, iako žive u veoma teškim materijalnim uslovima, ovi roditelji zapravo pružaju ono najvažnije svojoj djeci, a to najvažnije ne košta ništa: ljubav, prisustvo, razumijevanje, pažnja, poštovanje. Po povratku, odlučila je da svoje iskustvo podijeli sa roditeljima u Americi, napisala je knjigu ”Infant Massage: A Handbook for loving parents”. Uživajući u masaži sa svojom djecom osmislila je program koji IAIM instruktori već 35 godina prenose roditeljima u 65 zemalja svijeta.

 • Zašto masaža bebe?

Dodir je prvo i najmoćnije sredstvo komunikacije – kada govorimo o IAIM masaži beba, govorimo prije svega o dodiru, a jedna od najvažnijih potreba bebe je da bude dodirivana i nošena. Bebe uživaju u fizičkoj bliskosti danju i noću i ova vrsta kontakta je esencijalna za sigurno povezivanje roditelja i bebe.

 • Kako izgleda masaža bebe?

Masažu radite sa svojom bebom (“Masažu ne radimo bebi, niti na bebi. Masažu radimo sa bebom“.) i dok laganim, dugim, mirnim pokretima opuštate i sebe i bebu, masirajući joj cijelo tijelo, napetost se topi, vi se duboko povezujete komunicirajući pogledima, dodirom…srcima.

Dok masirate svoju bebu, kroz interakciju ste prisutni i fizički i psihički, što je za bebu najvažnije. Kontakt koža na kožu, vaša blizina, vaš miris, beba može da čuje vaše disanje, vaše otkucaje srca, gledate se, vi joj pričate, a ona odgovara osmijehom i gugutanjem, opušteni ste, lijepo vam je – sve su ovo elementi povezivanja, a oni stvaraju obostrani osjećaj ljubavi, sigurnosti, poštovanja, sreće, razumijevanja, pripadnosti…

Ova duboka  emotivna povezanost koja se uspostavlja u prvoj godini života, predstavlja temelj za povjerenje, hrabrost, vjeru, ljubav, i oslonac tokom cijelog života.

Takođe, stimulišete sva bebina čula, sistem za varenje, hormone i imuni sistem, psiho-motorni razvoj, osjećaj za ravnotežu i koordinaciju, razvoj i jačanje mišića, razvoj govora, učenja, koncentracije, svijest o svom tijelu.

SRETNA BEBA = SRETAN RODITELJ = ZDRAVIJE DRUŠTVO

 • Kada mogu da počnem da masiram svoju bebu?

Kontakt kože na kožu počinje od prvog dana po rođenju bebe i to možemo nazvati početkom masaže. Kada ćete krenuti na časove zavisi od Vas i Vaše bebe. Kada se majka oporavi od porođaja, kada se roditelji upoznaju sa bebom i uspostave ritam, kada poželite i kada se osjećate spremnim za jedno novo i lijepo iskustvo, možete se javiti instruktoru masaže i sa njim se dalje posavjetovati.

 • Kog uzrasta treba ili može da bude moja beba ako želim da dođem na obuku?

IAIM obuka za masažu beba je namjenjena bebama od 0-12 meseci i njihovim roditeljima. S druge strane, IAIM obuka je namjenjena djeci do sedme godine i starijoj posebno kada se radi sa usvojiteljskim porodicama i djecom sa posebnim potrebama.

 • Da li oba roditelja mogu da prisustvuju obukama?

Svakako da pozivamo i ohrabrujemo oba roditelja da dolaze da na časove. Ovo bebi pruža priliku da se poveže sa oba roditelja i to sa svakim od njih na jedinstven način. Na svakom od časova roditelji mogu da se dogovore ko će od njih tog dana da masira bebu a drugi roditelj dobije lutku na kojoj može da uči i obnavlja pokrete.

Koje su dobrobiti za bebu?

 • Masaža stimuliše glavne sisteme (varenje, imuni sistem, cirkulaciju, respiratorni, limfni sistem)
 • Razvija se svijest o sopstvenom tijelu, osjećaj za ravnotežu i koordinaciju
 • Sposobnost učenja i koncentracije
 • Rasta i jačanja mišića , poboljšava elastičnost i tonus mišića
 • Masaža ublažava pojavu gasova i grčeva
 • Ublažava bolova rasta i tenzije u mišićima
 • Neugodnosti pri nicanju zuba
 • Masaža utiče na opuštanje – manje plakanja, bolje spavanje, samoregulacija (lakše se budi, bez plača, samoumirivanje)
 • Smanjuje koncentraciju hormona stresa kod bebe

Koje su dobrobiti za roditelje?

Razvoj Bondinga (zaljubljivanja) u svoju bebu i povezivanje sa njom:

 • Smanjuje nivi hormona stresa kod roditelja
 • Pospješuje laktaciju i olakšava dojenje
 • Umanjuje mogućnost pojave postporođajne depresije
 • Olakšava razumijevanje bebe, tumačenje njenih potreba i signala
 • Poboljšava kvalitet komunikacije sa bebom
 • Ojačava samopouzdanje

Vašoj bebi je vaš dodir najveća sreća!

Rezervišite svoj termin i naučite kako masirati svoju bebu. Obuka se održava na Vašoj kućnoj adresi ili lokaciji po Vašoj želji.

Cjenovnik

 • Obuka za masažu beba (5 časova)

  Sama obuka za roditelje traje pet časova (u prosjeku oko sat vremena traje jedan čas), u okviru kojih se uči masaža svakog dijela tijela, nježni pokreti kao i specifični pokreti kod kolika (grčeva).

  250,00

Lokacija

Samo korisnici koji su ranije rezervisali Ponudu mogu ostaviti ocjenu.

Verifikovana Ponuda

Pošalji upit za rezervaciju

  Želim da me kontaktirate putem

  Objavio Mama Lana

  Mama Lana

  Mama troje djece, usvojiteljka i hraniteljka. Marketing menadžer farmaceutske kompanije i profesor na dva fakulteta. Prof. dr. spec. Lana Lekić je jedini licencirani instruktor IAIM Masaže beba i djece u BH. Vlasnica je i brenda LaMamaodjeće za djecu i mame.

  Molimo Vas kako bi vidjeli kontakt detalje.

  Registrujte se kao Ponuđač