• Interesovanje:
  Trudnice, Porodilje i Zdravlje
 • Dani odvijanja:
  Utorak, Srijeda, Četvrtak, Petak

Šta je histeroskopija?
Histeroskopija je endoskopska metoda pomoću koje elegantno prikazijemo untrašnjost cervikalnog kanla i materične šupljine. Na ovaj način stičemo uvid u oblik (anatomiju) materične šupljine, prikazujemo untrašnja ušća jajovoda. Procjenjujemo da li postoji hronični upalni proces na sluznici materice. Također ovom metodom dijagnostciramo prisustvo djelomičnih ili potpunih pregrada materične šupljine, polipa sluznice materice, mioma koji se nalaze u materičnoj šupljini. Histeroskopski zahvat pri kojem prikazujemo materičnu šupljinu i eventalne promjene u materištu nazivamo dijagostičkom histeroskopijom. Zavat se može izvoditi u lokalnoj ili kratkoj opštoj anesteziji.

Uz upotrebu posebnih instrumenata postoji mogućnost histeroskopskih korektivnih zahvata (uzminaje uzorka tkiva sluznice materice za mikrobiološku dijagnozu, za imunohistohemijsku dijagnostiku, patohistološku dijagnostiku, ostranjenje manjih polipa, manjih pregrada materice, manjih mim čvorova). U ovom slučaju pored dijagnostičke komponenete govorimo i terapijskom učinku (operativna histeroskopija).

Šta je ambulantna histeroskopija?
Ambulanta ili “Office histeroskopija” jeste histerosopska procedura koja se provodi u ambulantnim uslovima. Ne zahtjeva predoperativnu pripremu. Dijagnostička ili operativna procedura traje oko 45 minuta. Nakon operativnog zahvata pacijentica ostaje u ordinaciji oko 30 minuta. Pacijentica u istom danu odlazi kući i funkcionalna je. Prednost ove vrste procedure je što je manje invazivna, praktičnija je za pacijenticu. Limiti procedure su što se ne mogu izvoditi složeniji operativni zahvati (veći miomi, veći polipi isl.).

Indikacije, kontraindikacije i važnost histeroskopije
Histeroskopija ima široku primjenu u reprodukcijskoj medicini i opštoj ginekologiji:

priprema za IVF postupke
kod neuspjelih embriotransfera (2 neuspjela MPO postupka)
kod sumnji na hronične upalne procese na sluznici materice
kod višestrukih gubitaka trudnoće
neurednih krvarenja iz uterusa
sumnje na nepravilnost materične šupljine
odstranjenje polipa i mioma koji se nalaze u materičnoj šupljini
odstranjenje spirale (IUD)
Histeroskopske intervencije ne smijemo raditi u slučaju:

akutne upale zdjeličnih organa
trudnoće
jakog i obilnog krvarenja iz materice
sumnje na malignu bolest grlića materice ili sluznice materice
Praktični savjeti
U Zavodu “Mehmedbašić” provodimo procedure dijagnostičke histeroskopije i procedure operativne histeroskopije kada su u pitanju manji operativni zahvati. Indikacija i plan za operaciju se postavljaju nakon anamneze, 3D ultrazvučnog pregleda i razgovora sa ljekarom. Zahvat se izvodi od 5. do 10. dana ciklusa. Zahvati se obavljaju u lokalnoj ili kratkoj opštoj anesteziji.

Za više detalja kontaktirajte nas putem e-email-a: [email protected]

Lokacija

Samo korisnici koji su ranije rezervisali Ponudu mogu ostaviti ocjenu.

Verifikovana Ponuda

Booking Formular

Imate kupon?
Kupon je dodan
Logiraj se da rezervišeš

Pošalji upit za rezervaciju

  Želim da me kontaktirate putem

  Otvoreno

  Radno vrijeme:

  • Ponedjeljak 08:00 - 19:00
  • Utorak 08:00 - 19:00
  • Srijeda 08:00 - 19:00
  • Četvrtak 08:00 - 19:00
  • Petak 08:00 - 19:00
  • Subota 08:00 - 12:00
  • NedjeljaZatvoreno

  Zavod za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost “Mehmedbašić” je osnovan 1998. godine. Jedan je od vodećih ginekoloških centara u regiji.
  Zavod ima sedam odjela: IVF centar, Odjel za kontrolu trudnoće, Odjel za prenatalnu dijagnostiku, Odjela za ginekologiju, Odjel za tretman grlića materice, Odjel za genetsku dijagnostiku, Biomedicinski laboratorij.
  Svake godine hiljade pacijenata iz Bosne i Herecegovine i susjednih zemalja dolaze u Zavod “Mehmedbašić” zbog naših kvalitetnih dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti, savremenog tretmana bračne neplodnosti, ginekoloških i perinatoloških problema. Visoki standard medicinskih usluga je garantovan akademsko-stručnim znanjem i iskustvom naših zdravstvenih profesionalaca, savremenom opremom, primjenom najboljih i najnovijih smjernica za stručni rad, ljudskim i profesionalnim odnosom sa pacijentima. Zavod “Mehmedbašić” kontinuirano prati uvijek nove i savremene medicinske metode i postupke u dijagnostici i terapiji ginekoloških i perinatoloških oboljenja za benefit naših pacijenata. Na ovom web site-u su prezentirane široke mogućnosti svih opcija medicinske dijagnostike i tretmana, te predstavljaju cjelovite informacije o našem Zavodu za potencijalne pacijente.
  Vaš, Prof dr Senad Mehmedbašić

  Molimo Vas kako bi vidjeli kontakt detalje.

  Registrujte se kao Ponuđač